NL EN

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum inspireert een groot publiek met het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijd. Wij werken sinds 2015 samen met het museum en hebben in 2023 een nieuw driejarig partnership afgesloten. Daarin helpen we bijvoorbeeld de digitale programmering rondom de prachtige tentoonstellingen te realiseren. Onze klanten bieden we onder andere speciale rondleidingen, workshops en bijzondere avonden in het museum.

Golden Boy Gustav Klimt

Gustav Klimt is wereldberoemd vanwege zijn schilderijen met goud en decoratieve ornamenten, universele symboliek en afbeeldingen van sterke vrouwen. Op de tentoonstelling ‘Golden Boy Gustav Klimt’ was zijn werk te zien te midden van zijn talrijke inspiratiebronnen, met iconische stukken van over de hele wereld, zoals Emilie Flöge (1902) en Waterslangen II (1904). De tentoonstelling, een samenwerking met het Belvedere in Wenen, werd in 2022 mede mogelijk gemaakt door Van Lanschot. 

Bekijk de virtuele tour op YouTube

Online Talk 'Op zoek naar geluk'

In deze online talk bespreken filosoof Lammert Kamphuis en hoofdconservator Tentoonstellingen Edwin Becker de betekenis van de muurschildering het Beethovenfries van Gustav Klimt. Lammert maakt het thema van dit kunstwerk, de zoektocht naar geluk, actueel en vertelt hoe mensen toen en nu streven naar geluk, en hoe kunst daarbij een rol speelt.

Kijk Op zoek naar geluk

'De aardappeleters: misser of meesterwerk' online

De tentoonstelling 'De aardappeleters: misser of meesterwerk?' was in het voorjaar van 2022 te zien in het museum. In dat kader hebben we de driedelige online tekenworkshopserie ‘Teken het boerenleven’ mogelijk gemaakt. Daarin leert de kijker tekenen in de stijl van Vincent van Gogh op een bijzondere plek: Van Goghs atelier in Nuenen. Hier schilderde hij zijn meesterwerk en nog veel meer voorstellingen van het boerenleven. 

Naast de tekenworkshop bieden we ook een online rondleiding van de tentoonstelling en duikt conservator Bregje Gerritse in het ontstaan van De aardappeleters. 

Volg de tekenworkshops en webinars

Webinar: De kunst van schenken en nalaten

Schenkingen en nalatenschappen zijn van groot belang voor musea. Daarom biedt het Van Gogh Museum donateurs graag informatie van deskundigen over dit onderwerp. In dit webinar vertelt Hanneke Kroonenberg, hoofd van het Kenniscentrum bij Van Lanschot, over de fiscale aspecten.

Kijk het webinar

 

'Mensen misten de schilderijen van Vincent'

Emilie Gordenker begon in februari 2020 als nieuwe directeur van het Van Gogh Museum – en zes weken later ging het vanwege de coronacrisis dicht. Hoe heeft zij deze tijd beleefd?

‘Ons werk is bezoekers ontvangen en de kunstwerken aan zoveel mogelijk mensen tonen. De reacties op onze sociale-media-acties maken nog beter zichtbaar hoeveel de werken van Van Gogh voor mensen betekenen.’

Lees het interview

 

In the Picture

Een portret vertelt meer dan je in eerste instantie denkt. Welk beeld wilden kunstenaars als Vincent van Gogh, Edvard Munch en Thérèse Schwartze neerzetten? De tentoonstelling In the Picture uit 2020 vertelde verhalen over identiteit en imago, in portretten van en door kunstenaars. Als hoofdpartner van het Van Gogh Museum maakte Van Lanschot deze tentoonstelling mede mogelijk. Bent u benieuwd naar de kunstenaars in deze tentoonstelling?

Volg de virtual reality tour via de YouTube App

The arrival of Spring LIVE

Voor zowel Vincent van Gogh als de wereldberoemde Britse kunstenaar David Hockney (1937) zijn de lente en de natuur belangrijke onderwerpen. In het Van Gogh Museum was in 2019 de kleurrijke tentoonstelling Hockney- Van Gogh: The Joy of Nature te zien. Om het begin van de lente te vieren brachten het Van Gogh Museum en Van Lanschot 'The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven)' van David Hockney tot leven op het Museumplein in Amsterdam. De lichtkunst van kunstenaarscollectief Blauwe Uur en de muziek van harpist Remy van Kesteren transformeerden het plein van een koele winternacht naar een levendige voorjaarsdag.

Bekijk een impressie van The arrival of Spring

Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst

Als hoofdpartner van het Van Gogh Museum maakte Van Lanschot in 2019 de tentoonstelling Jean-François Millet, Zaaier van de moderne kunst, mede mogelijk. In deze tentoonstelling was te zien hoe vooruitstrevend het werk van Jean-François Millet (1814-1875) is voor de tijd waarin hij leefde. Met zijn radicale schildertechniek, moderne stijl en inspirerende verbeelding van het boerenbestaan, werd Millet een ware zaaier van de moderne kunst.

Jean-François Millet, 'De arenlezers', 1857, Olieverf op doek, 83,5 x 110 cm, Musée d'Orsay, Parijs

Jean-François Millet, 'De arenlezers', 1857, Olieverf op doek, 83,5 x 110 cm, Musée d'Orsay, Parijs

Voor het eerst was er een grote, internationale tentoonstelling gewijd aan Millet en hoe zijn kunst als inspiratiebron diende voor kunstenaars na hem, zoals Vincent van Gogh, Camille Pissarro, Georges Seurat, Claude Monet, Giovanni Segantini, Winslow Homer, Paula Modersohn-Becker, Edvard Munch, Kazimir Malevich en Salvador Dalí.

Nieuwe entree

Het begin van de samenwerking tussen Van Lanschot Kempen en het Van Gogh Museum werd in 2015 voor iedere bezoeker zichtbaar met de sponsoring van de nieuwe entree van het museum.

Foto rechts en boven aan deze pagina: entree Van Gogh Museum, Amsterdam, Vincent van Gogh Stichting, www.vangoghmuseum.nl